Cóż mam począć :D ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jagawal
    Classic
    • 2012
    • 29

Cóż mam począć :D ?

Zamieszczone przez Tomaszek247
    Nauczysz mnie tańczyć?
    Zamieszczone przez Tomaszek247
    Na wszystko przyjdzie czas Kasiu
    Tomaszek247, to nie są tanie rzeczy , a flaczków jak nie ma tak nie ma :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
  • bws34
    Rider
    • 2011
    • 543

Cóż mam począć ?

Witam. Piszę w dziale Off Top chociaż chwilę się zastanawiałem gdzie to umieścić.
    Sprawa się ma tak. Aktualnie mam O1 z silnikiem 2.0 AQY + LPG. Mam nakulane 292kkm i powoli zaczyna się sypanie auta,bo do wymiany:
    -Przepustnica
    -Akumulator
    -Sonda Lambda
    -Alternator (?)
    -Rozrząd (robiony przy 202kkm ale było to niecałe 3 lata temu)
    -W lipcu kończy się OC
    -Trzeba porządnie ogarnąć elektrykę (palący się bezpiecznik od klimy)
    -No i z racji przebiegu pewnie coś jeszcze w silniku albo zawieszeniu może wyjść..

Z auta ogólnie jestem zadowolony i gdyby nie to że mieszkam i pracuję w Niemczech i mam "dostęp" do czegoś nowego, to nie zakładałbym tematu.
    No i tutaj pojawia się pytanie czy inwestować w to auto które wiadomo już ma 15 lat i nie wiadomo czynie zacznie się bardziej sypać, czy też może rozglądnąć się za czymś nowym tutaj myślę o OII 1,8TSI + LPG albo SII 1.8TSI.
    Gotówki jako tako nie posiadam,auto brałbym w kredyt..

Poradźcie coś
    "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

Ja wychodzę z założenia, że auto kupuje się za gotówkę - a jak ktoś chce je brać na kredyt, to go na nie po prostu nie stać.
      Tak więc moim zdaniem należy naprawić stare auto lub kupić takie, na które kogoś stać...
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• rob555
        Rider
        • 2006
        • 748

Nie kupuj 1.8TSI mam nieciekawe doswiadczenia z tym silnikiem....
        pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
        hybrydowe wtryski i turbiny
        programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
        www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• parasite
          L&K
          • 2011
          • 1368

bws34, haha mam dokładnie taki sam dylemat. Mam OI 1.9 TDI prawie 400 tyś km przebiegu. Kupiłem niecałe 4 lata temu z przebiegiem 239 tyś. km (realnie pewnie więcej) :P

Jeździ bez problemu ale elektryka już siada i turbo całe w oleju więc zastanawiam się co z tym fantem robić.
          AGR 112KM, 232Nm
          Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Agamek12
            Ja wychodzę z założenia, że auto kupuje się za gotówkę - a jak ktoś chce je brać na kredyt, to go na nie po prostu nie stać.
            Tak więc moim zdaniem należy naprawić stare auto lub kupić takie, na które kogoś stać...
            Samochody kupuje sie w kredyt/leasing co by sie fiskusowi w oczy nie rzucać :wink:
            Jak kupisz furę za gotówkę za 100kzl to za raz wylądujesz na dywaniku, ponoć wpłaty powyżej 50kzl są zgłaszane do skarbówki.

Dla autora wątku, mam podobny dylemat, z jednej strony fajnie wymienić brykę na nowa ale z drugiej strony szkoda sie pozbywać bo mozna trafić na minę
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• avocado
              Ambiente
              • 2010
              • 182

jak wiesz co masz to lepiej napraw i jezdzij dalej bo za to grosze wezmiesz

Komentarz

• howard
                Rider
                • 2014
                • 255

Wszystko zależy jaki budżet na nowy byś chciał przeznaczyć.
                Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)

Komentarz

• utek
                  Elegance
                  • 2007
                  • 867
                  • Superb II combi (3T5)
                  • APK 2.0 MPI 115 KM

Re: Cóż mam począć ?

Zamieszczone przez bws34
                  Witam. Piszę w dziale Off Top chociaż chwilę się zastanawiałem gdzie to umieścić.
                  Sprawa się ma tak. Aktualnie mam O1 z silnikiem 2.0 AQY + LPG. Mam nakulane 292kkm i powoli zaczyna się sypanie auta,bo do wymiany:
                  -Przepustnica
                  -Akumulator
                  -Sonda Lambda
                  -Alternator (?)
                  -W lipcu kończy się OC
                  -No i z racji przebiegu pewnie coś jeszcze w silniku albo zawieszeniu może wyjść..

Z auta ogólnie jestem zadowolony i gdyby nie to że mieszkam i pracuję w Niemczech i mam "dostęp" do czegoś nowego, to nie zakładałbym tematu.
                  No i tutaj pojawia się pytanie czy inwestować w to auto które wiadomo już ma 15 lat i nie wiadomo czynie zacznie się bardziej sypać, czy też może rozglądnąć się za czymś nowym tutaj myślę o OII 1,8TSI + LPG albo SII 1.8TSI.
                  Gotówki jako tako nie posiadam,auto brałbym w kredyt..

Poradźcie coś
                  Jeżeli auto nie jest srebrne i będziesz sprzedawał, daj znać.

Komentarz

• Arek
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 3143

kurde skąd ja to znam hehe tez mam już 11 lat swoja i robiłem przymiarkę do zmiany.Na nowy mnie nie bardzo obecnie stać (za octavie dałem 53000zł w 2004r a teraz żeby kupić coś sensownego i nowego trzeba mieć prawie dwa razy tyle) więc szukałem s-maxa to jak pooglądałem te używane co niby mają 150kkm przelotu to wole jednak swoją z przelotem277kkm przynajmniej wiem ile mam i co mam. fakt dupo-hamownia już ma dosyć ale nie ma co się z motyką porywać na słonce. Tak więc jak masz coś pewnego to zmieniaj ale jak masz brać używkę niby igłe to odpuść bo te igły potrafią porządnie człowieka ukuć chyba że masz na myśli nowy z salonu to ja bym się nie zastanawiał tylko brał
                    -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• Luki80a
                      Rider
                      • 2010
                      • 341
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
                      • CJZA 1.2 TSI 105 KM

A i salonowy może być po drobnych przejściach :P
                      Była O1 AGR

Jest O1FL ALH

Komentarz

• 4tech
                        RS
                        • 2008
                        • 4247
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ja też wrzucę kilka groszy :wink:
                        Swoją już miałem zmienić 2 razy, ale tak jak niektórzy piszą, albo za wolne środki, albo wcale
                        Nawet jak posypie mi się sprzęt za kwotę napraw 2-3 kzł, to w skali 2 lat zupełnie nie do zauważenia. Jednak kupienie nowej bryki, to wydatek już kilkudziesięciu kzł. Oczywiście w zależności od zasobności portfela :P

Według mnie, samochód kupuje się wtedy, kiedy na niego stać, a nie przepłacać w kredycie :evil:

Inaczej jest z leasingiem, ale to trzeba mieć firmę przynoszącą zyski i potrzebne są koszty...

Też liczyłem, liczyłem i liczyłem i zawsze mi żal było kupić jakąś używkę, której stanu nie byłem pewien...
                        To już wolę wiedzieć czego się spodziewać w moim paździerzu, nić kupić kota w worku :szeroki_usmiech

A, że stare... nudne...
                        No cóż...

Ale jak trochę zrobiona stajnia pod maską, to objeżdżając nowe furaki za 200 koła - mina kierownika bezcenna :lol:
                        O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
                        Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
                        Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• bws34
                          Rider
                          • 2011
                          • 543

Powiem tak jestem w stanie wydać na naprawę bo wiem że mógłbym jeszcze autem pojeździć zwłaszcza że nigdy mnie nie zawiodło do ostatniego czasu gdy zaczęły się problemy ładowaniem/aku/ itp..
                          A co do nowego auta to wiadomo każdy jeden z Nas by chciał coś nowszego :P Takie marzenia
                          Miałem jeszcze w głowie zrobić swap na 1.8T,ale nie wiem czy się to opłaca też :P :diabelski_usmiech

Ogólnie spodziewam się wydatku na auto rzędu 4kzł żeby zrobić wszystko powiedzmy na cacy.. No tylko czy jak wydam to nie zacznie się studnia bez dna.. :? :?
                          "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• 4tech
                            RS
                            • 2008
                            • 4247
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

IMO, jak zrobisz dobrze, to nie pożałujesz

Swap to też niezły pomysł, ale wiąże się już z nieco większymi kosztami...
                            Jak brak odpowiedniego zaplecza i wiedzy, to może być słabo :?

A BTW, jak ostatnio przeglądałem swoje wydatki na "serwis" w ostatnich 3-4 latach, to też się za głowę łapałem...
                            (dopiero wtedy zacząłem pisać jakie były wydatki, wcześniej tylko co było robione, bez kosztów).
                            Później raz jeszcze przeliczyłem i stwierdziłem że to głównie była eksploatacja, która w przypadku naszych furek i tak wygląda meeega ekonomicznie :roll:

Ostatnio stwierdziłem, że skoro fury jeszcze nie sprzedaję, to poprawię sobie komfort psychiczny i nieco odświeżę to i owo, więc zaszalałem i kupiłem stołki i tapicerkę z RSa, a co :lol: :bajer
                            Aczkolwiek to zbędny wydatek, ale czego się nie robi dla poprawy samopoczucia :diabelski_usmiech

Komentarz

• bws34
                              Rider
                              • 2011
                              • 543

4tech, No powiem Ci że jak zdecyduję się na pozostawienie auta (a jestem coraz bliżej tego) to też chcę wsadzać inne stołki :P :szeroki_usmiech

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• 4tech
                                RS
                                • 2008
                                • 4247
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jeszcze jedno, jak miałbyś teraz sprzedać swojego bolida, to ile dostaniesz?
                                7-10 kzł ?
                                Raczej mniej niż więcej
                                Teraz ustal ile czasu musiałbyś jeszcze nim polatać, przelicz żeby to ci się opłaciło i czy będziesz gotów się na tyle poświęcić żeby zaoszczędzić w dłuższym czasie a docelowo kupić to co będziesz chciał :lol:
                                Policz również w drugą stronę, czyli jak sprzedasz, ile musiałbyś dołożyć siana, żeby kupić coś innego...

Taki jest mój punkt widzenia, podejrzewam, że inni mogą na to patrzeć na swój sposób :P

Stołki, folie, kierownica, czy jakieś inne miłe aczkolwiek z praktycznego punktu widzenia zbędne pierdolety na pewno pozwolą ci w pewien sposób zrekompensować "straty moralne" nie kupienia nowszego samochodu :szeroki_usmiech
                                To takie miłe połechtanie EGO :twisted:

Komentarz

• bws34
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 543

Myślę że raczej bym dostał mniej niż więcej tak jak napisałeś :P

No a tak patrząc na to ze strony techniczno/serwisowej. Co muszę zrobić przy 300kkm?

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• bishop
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1430

Z auta ogólnie jestem zadowolony i gdyby nie to że mieszkam i pracuję w Niemczech i mam "dostęp" do czegoś nowego, to nie zakładałbym tematu....
                                    Zarabiasz w euro, możesz też coś kupć za nim wpadnie w łapy pośredników, kupujesz coś na2-3 lata, potem będziesz miał na nówkę z salonu i na cygaro starczy 8)
                                    Tobie potzreba chyba bardziej diesla , robisz 30kkm na rok.

Komentarz

• bws34
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 543

No właśnie teraz już nie robię takich przelotów bo do pracy ma 4km :P Jedynie większe przejazdy to do Polski raz na czas + jakieś weekndowe wypady

Bardziej skłaniałbym się ku benzynie z LPG

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• 4tech
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4247
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Apropo co zrobić przy przebiegu 300k + :?:
                                        Nic specjalnego :diabelski_usmiech
                                        To przebieg jak każdy inny.

Takie paździerze jak nasze :twisted: jeżdżą po kilka set tysięcy km bez większego stresu :diabelski_usmiech
                                        Jedynie trzeba dbać o te eksploatacyjne materiały co się zużywają, ale to wszystko wychodzi w praktyce...
                                        Rozrząd, jakieś łożyska, zmieniać płyny, itd...
                                        Po prostu dbać o szkodnika regularnie :wink:

Komentarz

• bws34
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 543

Tak jak napisałem w pierwszym poście -to mam do wymiany..

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• 4tech
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4247
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

-Przepustnica
                                            może używaną jakąś 100-200 zł, lub tą co masz da się naprawić

-Akumulator
                                            jak kupisz używane auto, aku tez może być do wymiany

-Sonda Lambda
                                            to już lepiej kupić nowe 100-200 zł

-Alternator (?)
                                            sprawdź elektrykę, altek raczej rzadko się psuje

Nie wiem co ile w twoim silniku się zmienia, jeśli nawet to jaki koszt 600 - 1000 zł ?

-W lipcu kończy się OC
                                            jak zmienisz furę, OC i tak do zapłacenia

Odstaw do elektryka niech za jednym rzutem ogarnie wszystkie bolączki - max 500zł

zawsze coś wychodzi, w "nowych" tez potrafi się coś zepsuć :lol:

Komentarz

• utek
                                              Elegance
                                              • 2007
                                              • 867
                                              • Superb II combi (3T5)
                                              • APK 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez 4tech
                                              Nie wiem co ile w twoim silniku się zmienia, jeśli nawet to jaki koszt 600 - 1000 zł ?
                                              Bardziej ok. 500zł

A co do alternatora, to używka za 50zł lub prawdopodbna wymiana regulatora, nawet nowy bosch to ok 120zł.

Wszytko co napisane w pierwszym poście, to praktycznie eksploatacja (poza przepustnicą). Jakiego auta by nie kupił, to i tak pakiet startowy do zrobienia.

Komentarz

• 4tech
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 4247
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Apropo jeszcze bezpiecznika od klimy i alternatora:
                                                Sprawdź wiązkę "przednią" silnika. W niej właśnie lecą kabelki do klimy i alternatora...
                                                Reanimowałem swoje przy ostatniej modyfikacji zasilania do audio :roll:

Komentarz

• bws34
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 543

No to tak jak mówię, liczę się z kosztami do 4kzł :P
                                                  A jakieś profilaktyczne wymiany uszczelek w silniku itp?

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

Pracuję...